Pisto z hiszpańskimi pomidorami smażonymi w oliwie z oliwek.
Na wstępie kilka słów o samym daniu i jego historii. Pisto (znane również jako Pisto manchego) to hiszpańskie danie pochodzące z regionu Murcia, Castilla La Mancha i Extremadura. Przygotowywane z pomidorów, cebuli, bakłażana lub cukinii, zielonej i czerwonej papryki oraz oliwy z oliwek. Przypomina ratatouille i zwykle podaje się je na ciepło jako przystawkę lub jako dodatek do innego dania. Często podawane z chlebem, jajkiem sadzonym lub z kawałkami szynki peklowanej. Wykorzystywany jest również jako nadzienie do pasztetów i tartlets (empanadillas).
My natomiast dzisiaj przedstawiamy przepis na klasyczną wersję pisto opartą jedynie na warzywach.
Do przygotowania naszego pisto potrzebujesz:
- bakłażan
- cukinię
- cebulę
- natkę pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- oliwę
- sól i pieprz
- pomidory smażone w oliwie z oliwek
Przygotowanie pisto:
- Bakłażana, cukinię i cebulę pokrój wzdłuż na pół i w plastry.
- Warzywa podsmaż na patelni z czosnkiem i oliwą, dodaj szczyptę soli i pieprzu.
- Przykryj pokrywką, duś przez 15minut.
- Dodaj Smażone Pomidory Tropico i duś jeszcze 5 minut.
- Do dekoracji posyp natką pietruszki.