Pisto z pomidorami smażonymi w oliwie z oliwek

Pisto z hiszpańskimi pomidorami smażonymi w oliwie z oliwek.

Na wstępie kilka słów o samym daniu i jego historii. Pisto (znane również jako Pisto manchego) to hiszpańskie danie pochodzące z regionu Murcia, Castilla La Mancha i Extremadura. Przygotowywane z pomidorów, cebuli, bakłażana lub cukinii, zielonej i czerwonej papryki oraz oliwy z oliwek. Przypomina ratatouille i zwykle podaje się je na ciepło jako przystawkę lub jako dodatek do innego dania. Często podawane z chlebem, jajkiem sadzonym lub z kawałkami szynki peklowanej. Wykorzystywany jest również jako nadzienie do pasztetów i tartlets (empanadillas).

My natomiast dzisiaj przedstawiamy przepis na klasyczną wersję pisto opartą jedynie na warzywach.

Do przygotowania naszego pisto potrzebujesz:

Przygotowanie pisto:

  1. Bakłażana, cukinię i cebulę pokrój wzdłuż na pół i w plastry.
  2. Warzywa podsmaż na patelni z czosnkiem i oliwą, dodaj szczyptę soli i pieprzu.
  3. Przykryj pokrywką, duś przez 15minut.
  4. Dodaj Smażone Pomidory Tropico i duś jeszcze 5 minut.
  5. Do dekoracji posyp natką pietruszki.

TROPICO Pomidory Smażone w Oliwie z Oliwek 420g

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.