Pad thai z batatem, czerwoną cebulą, groszkiem cukrowym, papryką i dymką
Składniki (na 2 porcje):
- 1 zestaw pad thai noodle kit
- 2 bataty
- 1 ½ czerwonej papryki
- 1 duża czerwona cebula
- Około 200 g groszku cukrowego
- 1 dymka
- 1 limonka
- 2 łyżki oleju
- sól
Wykonanie:
Ugotuj groszek cukrowy.
Paprykę pokrój w słupki, cebulę w pióra.
Makaron przygotuj wg instrukcji na opakowaniu.
Bataty pokrój w dość cienkie półplasterki, dopraw solą. Na patelni rozgrzej olej, ułóż bataty, smaż na wolnym ogniu przez około 10 minut (aż zmiękną i lekko się zrumienią). Dodaj paprykę i cebulę, podsmaż 3-4 minuty, następnie wlej zawartość saszetki z sosem, całość smaż jeszcze około 7 minut mieszając. Dodaj makaron oraz saszetkę z orzeszkami, wymieszaj. Wyłóż na talerze, posyp posiekaną dymką, podawaj z cząstką limonki.