Sałatka Pad Thai
Składniki (na 2 porcje):
- 1 saszetka sosu Fragrant Pad Thai stir fry
- 100 g makaronu ryżowego typu wstążki
- Około 150 czerwonej kapusty
- 2 marchewki
- 1 czerwona papryka
- ½ długiego zielonego ogórka
- Kiełki fasoli mung
- Kolendra lub natka pietruszki
- Garść orzechów nerkowca
- Sok z ½ cytryny lub z 1 limonki
- 2 łyżeczki masła orzechowego
- Sól
Wykonanie:
Makaron ugotuj, odcedź. Kapustę posiekaj. Marchewkę i ogórek pokrój w cienkie paseczki (julienne). Paprykę pokrój w cienkie słupki. Wszystko wsyp do miski, dopraw solą, wymieszaj.
Do garnuszka dodaj sos Pad Thai stir fry, wlej 3 łyżki wody, sok z cytryny, masło orzechowe. Całość podgrzewaj 5 minut. Zdejmij z ognia, polej dressingiem sałatkę. Wierzch posyp nerkowcami, dodaj kolendrę (lub natkę pietruszki), ułóż cząstki limonki.