Opublikowano Dodaj komentarz

Pad thai z batatem, czerwoną cebulą, groszkiem cukrowym, papryką i dymką

Pad thai z batatem, czerwoną cebulą, groszkiem cukrowym, papryką i dymką

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 zestaw pad thai noodle kit
  • 2 bataty 
  • 1 ½ czerwonej papryki 
  • 1 duża czerwona cebula 
  • Około 200 g groszku cukrowego 
  • 1 dymka 
  • 1 limonka 
  • 2 łyżki oleju 
  • sól

Wykonanie:

Ugotuj groszek cukrowy.

Paprykę pokrój w słupki, cebulę w pióra.

Makaron przygotuj wg instrukcji na opakowaniu.

Bataty pokrój w dość cienkie półplasterki, dopraw solą. Na patelni rozgrzej olej, ułóż bataty, smaż na wolnym ogniu przez około 10 minut (aż zmiękną i lekko się zrumienią). Dodaj paprykę i cebulę, podsmaż 3-4 minuty, następnie wlej zawartość saszetki z sosem, całość smaż jeszcze około 7 minut mieszając. Dodaj makaron oraz saszetkę z orzeszkami, wymieszaj. Wyłóż na talerze, posyp posiekaną dymką, podawaj z cząstką limonki.

BLUE DRAGON Noodle Kit Pad Thai 265g

Opublikowano Dodaj komentarz

Sałatka Pad Thai

Sałatka Pad Thai

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 saszetka sosu Fragrant Pad Thai stir fry
  • 100 g makaronu ryżowego typu wstążki 
  • Około 150 czerwonej kapusty 
  • 2 marchewki 
  • 1 czerwona papryka 
  • ½ długiego zielonego ogórka 
  • Kiełki fasoli mung 
  • Kolendra lub natka pietruszki 
  • Garść orzechów nerkowca 
  • Sok z ½ cytryny lub z 1 limonki 
  • 2 łyżeczki masła orzechowego 
  • Sól 

Wykonanie:

Makaron ugotuj, odcedź. Kapustę posiekaj. Marchewkę i ogórek pokrój w cienkie paseczki (julienne). Paprykę pokrój w cienkie słupki. Wszystko wsyp do miski, dopraw solą, wymieszaj.

Do garnuszka dodaj sos Pad Thai stir fry, wlej 3 łyżki wody, sok z cytryny, masło orzechowe. Całość podgrzewaj 5 minut. Zdejmij z ognia, polej dressingiem sałatkę. Wierzch posyp nerkowcami, dodaj kolendrę (lub natkę pietruszki), ułóż cząstki limonki.

Sałatka Pad Thai

BLUE DRAGON Sos Pad Thai 120g

Opublikowano Dodaj komentarz

Noodle z krewetkami, papryką i dymką w sosie słodko-kwaśnym

Noodle z krewetkami, papryką i dymką w sosie słodko-kwaśnym

Składniki (na 2 porcje):

Wykonanie:

Makaron ugotuj we wrzącej wodzie przez 5 minut, odcedź, opłucz.

Na patelni lub woku rozgrzej łyżkę oleju, dodaj krewetki, podsmaż 3-4 minuty, następnie dodaj saszetkę sosu stir fry i pokrojoną w słupki paprykę. Całość podsmażaj jeszcze 10 minut. Dodaj ugotowany makaron, wymieszaj. Wyłóż na talerz, posyp posiekaną dymką.

Noodle z krewetkami, papryką i dymką w sosie słodko-kwaśnym-min

BLUE DRAGON Makaron Jajeczny Gniazda Nitki Medium 300g

Opublikowano Dodaj komentarz

Pisto z pomidorami smażonymi w oliwie z oliwek

Pisto z hiszpańskimi pomidorami smażonymi w oliwie z oliwek.

Na wstępie kilka słów o samym daniu i jego historii. Pisto (znane również jako Pisto manchego) to hiszpańskie danie pochodzące z regionu Murcia, Castilla La Mancha i Extremadura. Przygotowywane z pomidorów, cebuli, bakłażana lub cukinii, zielonej i czerwonej papryki oraz oliwy z oliwek. Przypomina ratatouille i zwykle podaje się je na ciepło jako przystawkę lub jako dodatek do innego dania. Często podawane z chlebem, jajkiem sadzonym lub z kawałkami szynki peklowanej. Wykorzystywany jest również jako nadzienie do pasztetów i tartlets (empanadillas).

My natomiast dzisiaj przedstawiamy przepis na klasyczną wersję pisto opartą jedynie na warzywach.

Do przygotowania naszego pisto potrzebujesz:

Przygotowanie pisto:

  1. Bakłażana, cukinię i cebulę pokrój wzdłuż na pół i w plastry.
  2. Warzywa podsmaż na patelni z czosnkiem i oliwą, dodaj szczyptę soli i pieprzu.
  3. Przykryj pokrywką, duś przez 15minut.
  4. Dodaj Smażone Pomidory Tropico i duś jeszcze 5 minut.
  5. Do dekoracji posyp natką pietruszki.

TROPICO Pomidory Smażone w Oliwie z Oliwek 420g